ESTERS APARTMENT BERLIN, GERMANY 2014

Bruzkus Batek’s design ideas found an ideal stage in the remodelling and renovation of Esters apartment. A bright and extensive space was created offering a place of both openness and retreat. The architectural prelude to the apartment is the freestanding kitchen block with a large work surface of polished statuario marble, also used to clad the niche in the wall of cupboards behind. Centrally located, the black bath-box can be accessed via two doors, either from the entrance zone or from the bedroom. Inside the box, the walls are clad in slabs of large-format statuario marble with a strong grain. The antique-pink built-in cupboards create both generous storage space and an interesting colour contrast. Spatial tension is held in the shift in floor heights that reappears here in the bathroom. The architects increased the depth of an existing change in floor height towards the courtyard side of the apartment. The sleeping area is located here, walled with oiled, lightly structured oak cladding. Inspiration for the project came from the traditional Japanese house where changes in room heights are used to differentiate public from private space. Team: Ester Bruzkus, Patrick Batek, Zlatan Kukic